Makeista kirsikoista syntyy ihana kesäinen piirakka. Piirakka maistuu mainiolta sellaisenaankin, mutta tämäkin herkku sopii hyvin syötäväksi vaniljajäätelön kaverina.
Piirakkapohjan resepti on helppo, mutta leivontapuuhiin täytyy muistaa ryhtyä ajoissa, sillä taikinan täytyy viivähtää jääkaapissa ainakin tunnin verran ennen leipomista. Taikina säilyy jääkaapissa hyvänä seuraavaankin päivään, joten voit tehdä sen valmiiksi jo leipomista edeltävänä päivänä. Taikinan käsiteltävyys on parasta kylmänä, ota siis kaulin ja muut tarvikkeet esille ennen kuin otat taikinan jääkaapista.
Jos käyttämäsi kirsikat eivät ole kovin makeita, voit ripotella kirsikoiden päälle muutaman ruokalusikallisen sokeria ennen piirakan paistamista.
- 4 1/2 dl vehnäjauhoja
- 1 dl sokeria
- 1/2 tl suolaa
- 150 g voita
- 3-4 rkl vettä
- 1,5 l kirsikoita
Sekoita kulhossa vehnäjauhot, sokeri ja suola. Kuutioi jääkaappikylmä voi ja nypi se jauhoseoksen joukkoon. Kun taikina on murumaista lisää vesi vähän kerrallaan.
Kääri taikina tuorekelmuun ja laita se jääkaappiin vähintään tunniksi.
Halkaise kirsikat ja poista niistä kivet.
Ota 2/3 taikinasta jääkaapista ja laita loppu taikina vielä takaisin jääkaappiin. Kauli taikina levyksi ja nosta taikinalevy varovasti esimerkiksi kaulimen avulla piirakkavuokaan (halkaisija 25 cm).
Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille ja asettele kirsikat taikinan päälle.
Ota loppu taikina jääkaapista ja kauli se levyksi, jonka pituus on noin 25 cm. Leikkaa taikina taikinapyörällä suikaleiksi. Asettele suikaleet kirsikoiden päälle ja painele niiden päät piirakan reunoihin kiinni.
Paista 180 asteessa 50 minuuttia.
Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoilua.
Leave a Reply