Ihana kuningataarpiirakka leivotaan muhkeista vadelmista ja pensasmustikoista. Tarjoile jäähtynyt piirakka vaniljajäätelön tai vaniljasokerilla maustetun kermavaahdon kanssa.
Piirakkapohjan resepti on helppo, mutta leivontapuuhiin täytyy muistaa ryhtyä ajoissa, sillä taikinan täytyy viivähtää jääkaapissa ainakin tunnin verran ennen leipomista. Taikina säilyy jääkaapissa hyvänä seuraavaankin päivään, joten voit tehdä sen valmiiksi jo leipomista edeltävänä päivänä. Taikinan käsiteltävyys on parasta kylmänä, ota siis kaulin ja muut tarvikkeet esille ennen kuin otat taikinan jääkaapista.
Jos haluat voit ripotella marjojen päälle muutaman ruokalusikallisen sokeria.
- 4 1/2 dl vehnäjauhoja
- 1 dl sokeria
- 1/2 tl suolaa
- 150 g voita
- 3-4 rkl vettä
- 1 l pensasmustikoita
- 2 dl vadelmia
Sekoita kulhossa vehnäjauhot, sokeri ja suola. Kuutioi jääkaappikylmä voi ja nypi se jauhoseoksen joukkoon. Kun taikina on murumaista lisää vesi vähän kerrallaan.
Kääri taikina tuorekelmuun ja laita se jääkaappiin vähintään tunniksi.
Ota 2/3 taikinasta jääkaapista ja laita loppu taikina vielä takaisin jääkaappiin. Kauli taikina levyksi ja nosta taikinalevy varovasti esimerkiksi kaulimen avulla piirakkavuokaan (halkaisija 25 cm).
Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille ja asettele pensasmustikat ja vadelmat taikinan päälle.
Ota loppu taikina jääkaapista ja kauli se levyksi, jonka pituus on noin 25 cm. Leikkaa taikina taikinapyörällä suikaleiksi. Asettele suikaleet marjojen päälle ja painele niiden päät piirakan reunoihin kiinni.
Paista 180 asteessa 50 minuuttia.
Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoilua.
Hei Liisa,
Kiitos reseptistä. Saimme siitä piknikillemme oikein makoisan jälkkärin! Asun Tanskassa ja etsin pensasmustikoille sopivaa piirasreseptiä ja valitsin tämän. Täältä ei metsämustikoita nimittäin löydy. Muutama huomio
– taikina jäikin yöksi jääkaappiin ja kun aamulla ryhdyin sitä kaulimaan, oli se himo kovaa. No n 5min päästä se lähti pehmenemään pikku hiljaa. Taisi olla vähän liian pitkään jääkaapissa?
– taikina oli vähän haastava kaulita. Se murustui, mutta lopulta sain siitä jonkinmoisen pohjan aikaiseksi. Piirakan koristenauhoista en saanut nättejä, vaan ne katkesivat helposti pöydästä irrotettaessa.
– en voidellut vuokaa, koska sitä ei kehotettu tekemään. Kun ensimmäistä palaa leikattiin, oli pohja melko kovaa ja aika jykevästi kiinni vuoassa. Onko näin tarkoitus? Miten piirakasta saisi helpommin vuuasta irrotettavaa?
Hyvää kevättä Tanskan Aarhusista, jossa on ollut hyvin kauniita, tosin viileitä päiviä lähes koko kuorona lockdownin ajan. Kaikkea hyvää sinne!
Terkuin Hilkka
Hei Hilkka, kiitos paljon kommenteista! Yön yli jääkaapissa saattoi olla liian pitkään ja se on voinut vaikuttaa muutenkin taikinan käsiteltävyyteen ja aiheuttaa tuota murustumista. Siellä Tanskassa voi myös esim. jauhojen koostumus olla hieman erilainen ja jauhoja olisi ehkä pitänyt olla vähemmän kuin reseptissäni. Olen leiponut tätä piirakkaa irtopohjaiseen pinnotettuun piirakkavuokaan, josta se irtoaa helposti, mutta keraaminen vuoka on varmasti hyvä voidella.
Hyvää kevättä sinulle sinne Aarhusiin, pysy terveenä!
kiitos kommenteista. Käytin keraamista, tai mikäli läpinäkyvä materiaali tuo on, vuokaa. Irtopohja ei tullutkaan mieleeni. Jauhot voivat olla erilaisia Tanskassa, en osaa sanoa. Lopputulos oli toki hyvältä maistuva, mikä tärkeintä. Samoin hyvää kevättä, stay safe!