Piparkakut leivotaan äidiltä perityllä reseptillä.
- 200 g siirappia
- 2 tl kanelia
- 1 tl neilikkaa
- 1 tl inkivääriä
- 1 tl pomeranssinkuorta
- 25 g (6,5 tl) soodaa
- 3 munaa
- 400 g sokeria
- 300 g voita
- 800 g vehnäjauhoja
- 2 dl tomusokeria
- noin 2 rkl vettä
- (elintarvikeväriä)
Laita siirappi, mausteet ja puolet soodasta kattilaan ja kiehauta. Anna seoksen jäähtyä.
Vatkaa munat ja puolet sokerista vaahdoksi, samoin huoneenlämpöinen voi ja toinen puolikas sokerista. Sekoita jauhoihin toinen puolikas soodasta.
Lisää munavaahtoa ja voivaahtoa vuorotellen siirappiseokseen. Lisää lopuksi jauhot ja sekoita taikina tasaiseksi.
Nosta taikina jääkaappiin ja anna seisoa seuraavaan päivään.
Kauli taikina ohueksi levyksi ja ota siitä piparkakkumuotilla piparkakkuja. Nosta piparkakut leivinpaperilla suojatulle pellille.
Paistaa uunin keskiosassa 200 asteessa 5 – 7 minuuttia.
Valmista sokerikuorrute. Sekoita tomusokeriin kylmää vettä vähän kerrallaan, kunnes kuorrutteen koostumus on sopivaa. Voit halutessasi värjätä kuorrutteen muutamalla tipalla elintarvikeväriä.
Koristele piparkakut haluamallasi tavalla. Voit käyttää myös koristehelmiä ja muita kakkukoristeita.
Leave a Reply