Appelsiinivaahtokarkit maustetaan tuorepuristetulla appelsiinimehulla.
Valmistaminen on helppoa, mutta tarvitset lämpömittarin, sillä sokerisiirappi täytyy lämmittää tarkasti oikeaan lämpötilaan.
- 7 liivatelehteä
- 1 dl appelsiinimehua (n. 1 appelsiini)
- 2 valkuaista
- 4,5 dl sokeria
- 1 dl glukoosisiirappia
- 0,5 dl vettä
- 1 dl perunajauhoja
- 1 dl tomusokeria
Purista appelsiinista mehu. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin kymmeneksi minuutiksi. Lämmitä toisessa astiassa 1 dl appelsiinimehua. Purista liivatteista vesi, lisää ne kuumennettuun appelsiinimehuun ja sekoita tasaiseksi.
Laita sokeri, glukoosisiirappi ja vesi kattilaan. Keitä kunnes sokeriseoksen lämpötila on 120 astetta.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi sillä aikaa kun sokerisiirappi on kiehumassa. Kaada sokerisiirappi valkuaisvaahdon sekaan heti kun siirappi saavuttaa halutun lämpötilan ja vatkaa kunnes seos on tasaista. Lisää seuraavaksi liivateseos. Jatka vatkaamista noin kymmenen minuuttia. Valmis vaahtokarkkimassa on hyvin tahmeaa ja ei valu vatkaimesta kun nostat sen ylös.
Vuoraa kaksi peltiä leivinpaperilla. Sekoita perunajauhot ja tomusokeri keskenään ja levitä noin 2/3 osaa seoksesta pelleille.
Lusikoi vaahtokarkkimassa pursotinpussiin ja pursota leivinpaperille tankoja. Levitä perunajauho-tomusokeriseosta myös tankojen päälle.
Anna vaahtokarkkimassan kovettua huoneenlämmössä noin neljä tuntia.
Leikkaa vaahtokarkit saksilla palasiksi, pyörittele ne perunajauho-tomusokeriseoksessa ja jätä leivinpaperin päälle kovettumaan vielä muutamaksi tunniksi.
Säilytä valmiita vaahtokarkkeja ilmatiiviissä astiassa.
Leave a Reply