Täytä kesäinen piirakka raikkailla aprikooseilla ja vadelmilla. Piirakka on herkullista sellaisenaan, mutta voit tarjota sen kaverina myös vaniljajäätelöä.
piirakkataikina:
- 6 dl jauhoja
- 1,5 dl sokeria
- 0,5 tl suolaa
- 200 g voita
- 5 -6 rkl vettä
täyte:
- 10 kypsää aprikoosia
- 150 g vadelmia
- (2 rkl sokeria)
- voiteluun 1 muna
Sekoita kulhossa vehnäjauhot, sokeri ja suola. Kuutioi jääkaappikylmä voi ja nypi se jauhoseoksen joukkoon. Kun taikina on murumaista lisää vesi vähän kerrallaan.
Kääri taikina tuorekelmuun ja laita se jääkaappiin vähintään tunniksi.
Ota vähän yli puolet taikinasta jääkaapista ja laita loppu taikina vielä takaisin jääkaappiin. Kauli taikina levyksi kevyesti jauhotetulla alustalla ja nosta taikinalevy varovasti esimerkiksi kaulimen avulla piirakkavuokaan (halkaisija 25 cm). Voitele piirakkavuoka, jos käytät kertaamista tai lasista vuokaa, pinnoitettua vuokaa ei tarvitse voidella.
Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille.
Halkaise aprikoosit, poista niistä kivet ja leikkaa viipaleiksi. Asettele apriikosiviipaleet ja vadelmat piirakkavuokaan. Ripottele hedelmien päälle halutessasi sokeria.
Ota loppu taikina jääkaapista ja kauli se kevyesti jauhotetulla alustalla levyksi. Leikkaa taikinalevy taikinapyörällä tai terävällä veitsellä noin 2 sentin levyisiksi suikaleiksi. Asettele taikinasuikaleet ristikkoon piirakan pinnalle (ks. kuva alla). Painele taikinasuikaleiden reunat pohjataikinaan kiinni.
Voitele taikinasuikaleiden pinta munalla.
Paista 180 asteessa 50 minuuttia.
Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoilua.
Leave a Reply