Itsetehdyt vaahtokarkit ovat ihanan makea herkku. Valmistaminen on helppoa, mutta tarvitset lämpömittarin, sillä sokerisiirappi täytyy lämmittää tarkasti oikeaan lämpötilaan.
- 7 liivatelehteä
- 1 dl vettä
- 2 valkuaista
- 4,5 dl sokeria
- 1 dl glukoosisiirappia
- 0,5 dl vettä
- 1 vaniljatanko
- 1 dl perunajauhoja
- 1 dl tomusokeria
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen noin kymmeneksi minuutiksi. Lämmitä toisessa astiassa 1 dl vettä. Purista liivatteista vesi, lisää ne kuumennettuun veteen ja sekoita tasaiseksi.
Laita sokeri, glukoosisiirappi, vesi ja halkaistu vaniljatanko kattilaan. Keitä kunnes sokeriseoksen lämpötila on 120 astetta. Nosta vaniljatanko pois kattilasta.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi sillä aikaa kun sokerisiirappi on kiehumassa. Kaada sokerisiirappi valkuaisvaahdon sekaan heti kun siirappi saavuttaa halutun lämpötilan ja vatkaa kunnes seos on tasaista. Lisää seuraavaksi liivateseos. Jatka vatkaamista noin kymmenen minuuttia. Valmis vaahtokarkkimassa on hyvin tahmeaa ja ei valu vatkaimesta kun nostat sen ylös (katso kuva alla).
Vuoraa kaksi peltiä leivinpaperilla. Sekoita perunajauhot ja tomusokeri keskenään ja levitä noin 2/3 osaa seoksesta pelleille.
Lusikoi vaahtokarkkimassa pursotinpussiin ja pursota leivinpaperille tankoja. Levitä perunajauho-tomusokeriseosta myös tankojen päälle.
Anna vaahtokarkkimassan kovettua huoneenlämmössä noin neljä tuntia.
Leikkaa vaahtokarkit saksilla palasiksi, pyörittele ne perunajauho-tomusokeriseoksessa ja jätä leivinpaperin päälle kovettumaan vielä muutamaksi tunniksi.
Säilytä valmiita vaahtokarkkeja ilmatiiviissä astiassa.
Leave a Reply