Perinteinen omenapiirakka saa lisävivahdetta kun omenat maustetaan kanelin lisäksi ripauksella neilikkaa ja kardemummaa. Piirakan hauska kuori on tehty eri kokoisista piparkakkumuotilla otetuista palasista. Kuten kaikki muutkin piirakat, mausteinen omenapiirakka maistuu erityisen hyvältä vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.
- 6 pientä tai 4 isoa omenaa
- 0,5 dl sokeria
- 2 tl kanelia
- 1 tl neilikkaa
- 1 tl kardemummaa
- 6 dl jauhoja
- 1,5 dl sokeria
- 0,5 tl suolaa
- 200 g voita
- 5 -6 rkl vettä
- 1 muna voiteluun
Valmista ensin täyte. Pese ja halkaise omenat. Leikkaa siemenkodat pois ja viipaloi omenat. Laita omenanpalat, sokeri ja mausteet laakeaan kattilaan. Kiehauta ja anna porista hiljalleen noin kymmenen minuuttia välillä varovasti sekoitellen. Jätä jäähtymään.
Tee sitten taikina. Sekoita kulhossa vehnäjauhot, sokeri ja suola. Kuutioi jääkaappikylmä voi ja nypi se jauhoseoksen joukkoon. Kun taikina on murumaista lisää vesi vähän kerrallaan ja sekoita enää vain sen verran, että taikina on tasaista.
Kääri taikina tuorekelmuun ja laita se jääkaappiin vähintään tunniksi.
Ota vähän yli puolet taikinasta jääkaapista ja laita loppu taikina vielä takaisin jääkaappiin. Kauli taikina levyksi ja nosta taikinalevy varovasti esimerkiksi kaulimen avulla piirakkavuokaan (halkaisija 25 cm).
Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille.
Asettele omenat piirakkavuokaan.
Ota loppu taikina jääkaapista ja kauli se levyksi. Ota taikinalevystä piparkakkumuotilla palasia ja asettele ne piirakan päälle hieman lomittain.
Voitele piirakan pinta munalla.
Paista 180 asteessa 50 minuuttia.
Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoilua.
Leave a Reply